zaterdag 18 juli 2015

De lokale tradities - Nogmaals getrouwd

We beginnen de dag met ... een kanotocht!
Dit keer varen we stroomopwaarts en zien al gauw een luiaard in de boom hangen. Eerst alleen een zwarte  vlek maar al gauw klimt het dier omlaag en dan kun je goed het silhouet herkennen. Ook leuk zijn de Red Howler Monkeys, grote apen die door de bomen klauteren en daarbij hun staart gebruiken als 5de klauw.
Als ontbijt: pannekoeken met stroop!
Als het grootste deel van de groep vertrokken is naar de luchthaven (weer 3 uur met de boot en dan met de bus),trekken we de laarzen aan voor een junglewandeling. Het is modderig in het bos na de regenbuien van gisteren.
Door  de strakblauwe lucht is het ook meteen broeierig warm met heel veel muskieten.
In de jungle zien we naast insecten niet veel dieren, hoewel onze gids Domingo nog net een tapir ziet wegschieten. Als " dominant male" loop ik achteraan maar dat kan ook komen door de foto's die ik moet schieten.
Domingo vertelt inmiddels hoe zijn volk overleeft in de jungle. We krijgen een soort knoflooksap in ons neus, dat helpt de holtes te openen. Hij maakt een kroon van palmbladeren die ritueel gebruikt wordt bij huwelijken en zingt er ook nog bij. Van een harde witte noot snijdt hij een ring voor Nena dus wie weet is zij ook getrouwd in de jungle.
Vooral de bomen zijn imponerend: grote reuzen van 40 meter hoog overwoekerd met lianen en parasieten. Een enorme fungus blaast sporen uit als een vulkaan.
En begrijp je waarom deze boom  de Duivelspenis heet?
Terug in het kamp laten we alles wat vochtig is in de brandende zon drogen. Kleurig gezicht op de vlonders waar veel vlinders op afkomen.
Daarna lunch met ... soep en avocado, een frisse duik in de rivier en luieren in de hangmat.
In de namiddag proberen we nog wat piranha's te vangen. Ze knabbelen wel het vlees van de haak maar we vangen niks. Lang geleden, een uurtje dobberen zonder iets te hoeven afmaken.
Meer geluk bij de avondwandeling: wolf spinnen (de meest giftige hier in het oerwoud), bidsprinkhanen en de mooist gecamoufleerde wandelende bladeren. Je weet helaas nooit waar je met je gezicht allemaal inloopt! De modder zuigt en we zakken er diep in weg.
Misschien nog wel interessant weetje: niet de giftige dieren zijn hier het gevaarlijkst. Veel slangen en insecten veroorzaken infecties als ze bijten of steken doordat ze bacteriën van dieren bij zich dragen. En zo'n infectie is lastig te behandelen in de jungle.

1 opmerking:

  1. Die laatste foto: NOPE
    Hoop dat het goed gaat en wij gaan over zes dagen weer weg! Veel plezier ;)
    Clara
    P.S.: Ooohh Nena, nu al getrouwd?

    BeantwoordenVerwijderen