vrijdag 31 juli 2015

Regen in Cuenca

Cuenca is de derde stad van Ecuador en heeft een historisch centrum dat nog groter is dan Quito. Weliswaar niet de uitbundige kerken als de Concepción maar heel wat veiliger. Jammer dus dat er regen is verwacht voor vandaag. Het ontbijt is wat rommelig: een piepklein keukentje waar een paar Hollanders zich erg opwinden dat er te weinig brood is. Wij krijgen een tafeltje in de tuin die versierd is met ijzeren kruizen. Zo'n souvenir lijkt me leuk om mee te nemen en wordt verkocht op de lokale markt.
We lopen weer een van de lange straten af, verdwalen lukt hier niet zelfs als je het zou willen. Op de markt veel manden, potten, meubels en ook bij de ijzerhandel de versierde kruizen. Later in het etnografische museum blijken het versieringen te zijn die horen bij vuurwerkfeesten die in Cuenca worden gehouden.
Het is inmiddels harder gaan regenen en we gaan op zoek naar een kerk om te schuilen. Veel kerken zijn dicht maar niet de Catedral Nueva: een reusachtig gebouw dat na Vaticaanstad en de St Paul in Londen de derde kerk van de wereld is. Helaas maakte de architect een rekenfout en kunnen de fundamenten niet de kerktorens dragen. De façade is dus een beetje plomp. Binnen een enorme ruimte  met veel devotie bij één van de schrijnen. Daar branden we de laatste twee kaarsen.
Het is inmiddels droog geworden en we slenteren langs bloemenmarkt, pleintjes met handwerkslieden en meer kerken naar de rivier. Daar eten we de broodjes op die in de vele bakkerijen te koop zijn, met uitzicht op de tuinen en achterzijde van de huizen in de hooggelegen stad. Veel muren zijn kunstig versierd met professionele graffiti, o.a. van de Panama hoed (die dus uit Cuenca komt en helemaal niet uit Panama...).
Verderop het archeologische museum van de Inca ruïne: de overblijfselen van de stad Tomebamba. Het was de tweede hoofdstad van het Incarijk na Cuzco en vanwege de vermeende rijkdom zou het El Dorado geweest kunnen zijn. Helaas slechts twee kleine gouden beeldjes overgebleven na de vele plunderingen.
Ook heeft het museum een leuke opstelling van alle culturen van Ecuador. Dat spreekt heel wat meer aan nu we bijna het hele land zijn doorgereisd. Veel herkenbare kleuren van de klederdracht en gebruiksvoorwerpen. Ook nog een aantal 'shrunken heads' van de Shuar. Tegenwoordig worden de koppen van luiaards gebruikt voor de initiatie rituelen in plaats van die van hun vijanden!
We belanden in een van de kroegen hier die hun eigen bier brouwen. Niet overal worden we toegelaten als er minderjarigen bij zijn. Deze brouwerij moet nog wat leren voordat ze een fatsoenlijk biertje maken. Onze bestelling van medium size levert drie literglazen op. We spoelen daarmee een mega nachos weg.
Daarna is er weinig animo voor een diner. Kleine porties dus bij een restaurant op Plaza Calderón waar het stampvol zit met Cuencanen. Na zoveel drank en voedsel is het niet moeilijk om in slaap te vallen.

2 opmerkingen:

  1. En wat moet je dan doen voor die eeuwige jeugd?
    Groetjes Marleen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Blijven ademhalen... Was een foutje van de onderzoekers. Ze dachten een geboortecertificaat te hebben, bleek een eigendomsakte te zijn voor grond van zijn opa. De Amerikanen hier maakt dat niks uit hoor, allemaal oude hippies.

      Verwijderen